Árak ellenőrzése
Szezonális akció 34 960 Ft-tól /fő/éj
Pünkösdi hétvége 36 125 Ft-tól /fő/éj
Családi nyaralás 34 425 Ft-tól /fő/éj
Nőgyógyászati kezelések
Bőrgyógyászati kezelések
Csakraharmonizáló kezelés
Szobafoglalás: +3683501149
Főoldal / Hírek / „Az állóképességi sportok orvosi lova vagyok” | Kuttor Csaba

„Az állóképességi sportok orvosi lova vagyok” | Kuttor Csaba

Figyelem! Az alábbi hír több, mint 1 éve frissült utoljára, ezért lehet, hogy a tartalomban szereplő információk (képek, árak stb.) már nem aktuálisak. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

2021. 04. 27.


Egyre népszerűbb kerékpározás és a futás a középkorúak között, ami egyrészt örömteli, mert az egészséges életmódnak az alapja kell hogy legyen, ugyanakkor vannak a sportnak olyan vetületei, amire áldozni kell. - Kuttor Csaba többszörös triatlon olimpikonnal beszélgettünk.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy miért hívtuk el Kuttor Csabát a szállodánkba, majd írtunk arról, hogy milyen diagnózist állított fel Dr. Moll Veronika főorvos-asszonyunk a problémira, és milyen kezeléseken vett részt a sportoló a Vitalium Health & Beauty Központunkban. A kellemesen fárasztó élmények után hagytuk elkalandozni Csabát az Európafit szolgáltatásai között. Természetesen elsősorban úszómedencénk érdekelte, de éttermünk választéka sem kerülte el figyelmét, egy finom ebéd után pedig meginvitáltuk a Mandarin bárunkban egy csésze frissen pörkölt kávéra, hogy meghallgassuk a tapasztalatait Hévízről, a környékről, és természetesen a kezelésekről.

Mi a véleményed Hévízről? 

Hévízzel kapcsolatban az a sztereotípia alakult ki mindenkiben, hogy főleg a külföldiek, idősebbek nyaralóhelye. Szerintem a Balaton közelsége erre rácáfolhat, akár a fiatalok üdülőhelye is lehet. Kiváló lehetőségekkel rendelkezik, nemcsak a triatlon szempontjából, hanem abban a tekintetben is, hogy a szállások teljes palettájával várja az ideérkezőket, illetve a sporthoz fűződő szolgáltatások színvonala miatt is feljebb van pozícionálva a többi településekhez képest.

Milyen sportolási lehetőségeket véltél felfedezni? 

Örültem, hogy a tegnapi nap során nem voltam korlátozva csak a futás és a kerékpározás lehetőségére. A Balaton közelsége miatt az úszás sem maradt ki a tegnapi edzésből. Igaz, hogy a délután már szükség volt a neoprénre, de legalább felfrissülten jöttem ki a vízből.
A futás terepe nagyjából adott volt, a Hévízi-tó környékén találtam egy nagyon hangulatos kis sétányt, illetve a szállodától szintén nem messze van egy kerékpárút is, ha jól tudom Keszthelyre vezet. (igen, a szerk) Tetszett, hogy nem egyhangú az útvonal, kellemes emelkedők vannak a város környékén is, de ahogy láttam elég sok magaslat van körülöttünk, nem látok akadályt egy erősebb edzés megszervezésére sem.
Ami viszont kellemes csalódásként ért, hogy az országúti biciklizés is maximálisan megvalósítható Hévíz-Keszthely-Cserszegtomaj irányába. A környék útjai magasan verik a többi balatoni utakat. Még a sűrű, alsóbbrendű utak is megfelelőek a kerékpározáshoz.
25 évvel ezelőtt voltam Hévízen egy közeli verseny miatt, már akkor is, mint most, kerestem a lehetőségeket, de öröm volt látni, hogy mekkorát fejlődött a város. Triatlonos szemmel kiválónak találom!

Hogy érezted magad a konzultáció során?

A konzultáció alkalmával rájöttem, hogy én vagyok az állóképességi sportok orvosi lova. Konkrétan az egész testem mutatja az élsport előnyeit és hátrányait. Rengeteg sérülésem volt, törött kéz, csukló, leszakadt váll, de mégis a versenysport mellékhatásai látszódnak meg rajtam. Ez visszavezethető a biciklizés közben tartott folyamatos rossz testtartásra, a féloldalas úszásra és nyilvánvalóan a futás kapott vibráció és terhelés is tükröződik az izmaim feszességén, túlterheltségén.
Azt hittem mindent tudok ezekről a sportokról, most viszont egy kicsit szembe jött velem a valóság. Én is, ahogy sok más sportolótársam, elhanyagoltam az aktív, sportolói életmódnak olyan alapvető dolgait, mint a bemelegítés, nyújtás, regeneráció és a komolyabb sérülés utáni terápiát.
Úgy gondolom, a terápia olyan része a magyar sportnak, amelynek jelenleg ennek nincs kultúrája.

Milyennek találtad a kezeléseket?

Már a konzultáció utáni beszélgetésen, amit a doktornővel folytattam, rájöttem, hogy valóban szükségem van ezekre a kezelésekre. A problémáimat kezelni kell, amikre a kúra lesz a megoldás.
Sosem próbáltam még a súlyfürdőt, az elején kicsit nehéz volt elképzelni, hogy a nyakamnál fogva lógatnak bele a vízbe. Kérdésesnek találtam a sikerességét, azonban a vízben töltött harmadik perctől kezdve éreztem, hogy a bokámon lévő súlyok segítségével valóban nyúlik a gerincem, illetve a comb-és hajlítóizmaim is kezdenek ellazulni. Összesen 15 percet töltöttem a súlyfürdő medencéjében, de mégis úgy éreztem magam, mint egy órás lemozgató, nyújtó edzés után.
A sportmasszázs már ismerős volt számomra, talán ez az a gyógykezelés, ami a legközelebb áll a sportolókhoz. A súlyfürdő után még jobban oldotta az izmaimban található görcsösséget, teljesen el tudtam lazulni. Bár szerintem ebben nagyon segített az az odafigyelés, amit a személyzettől kaptam.
A harmadik kezelésnél már a masszőr személye kíváncsivá tett. Tibor egy karate ruhához hasonló öltözetben jelent meg, így először nem is tudtam, hogy mire számítsak. A kezelés kezdete előtt Tibor ismertette velem a Yumeiho rövid történetét, és hogy pontosan mi is fog velem történni, mire kell, hogy odafigyeljek (légzés, ellazulás). Úgy érzem a kezelés alatt kapott impulzusokra nem lehet eléggé felkészülni. Minden porcikámat átmozgatta, a masszázsnál a nyomó-gyúró technikát és a kiropraktikai elemeket alkalmazta, ezzel a helyére csúsztatva az ízületeket.
Talán ez a kezelés tetszett a legjobban, a legközelebbi itt-létemkor biztosan benevezek még egy terápiára.

És a Tai-chi?

Na igen, a Tai-chi. Alapvetően egy nagyon jó mozgásformának tartom. Ha jól csinálja az ember, akkor teljes mértékben át tudja magát adni annak a bizonyos chi áramlásnak. Tőlem ez a sport egy kicsit messze áll, de szerintem az alapvető aktív szolgáltatások magas színvonalát még inkább emelik az ilyen fajta programok. Ha jól tudom, minden vendég számára elérhetők ezek a foglalkozások, ami az én szememben külön pozitívum, hogy mozgásra ösztönzik az embereket.

Milyen korosztálynak, kinek ajánlanád a hévízi kezeléseket?

Jelenleg egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kerékpározás és a futás a középkorúak, az aktív középkorúak között, ami egyrészt örömteli, mert valahol ez kell, hogy az egészséges életmódnak az alapja legyen. De ugyanez a tábor most szembesül azzal, hogy ennek a sportolásnak vannak olyan területei, amivel ugyanúgy foglalkozni kell. A regenerációra, masszázsra, terápiára időként bizony időt és pénzt kell áldozni. A sportolóknak pedig egy pluszt kell, hogy jelentsen az, hogy a szolgáltatások színvonala sokkal jobb annál, amit a Balaton körül megszokhattak. Mint már mondtam, a magyar sportban a terápiának nincs kultúrája. Ezzel kellene szerintem alapvetően szakítani a sportolóknak, de nem csak az élsportolóknak, hanem talán még inkább az idősebb, amatőr sportolóknak. Számomra is meglepő volt szembesülni, hogy egy-két olyan terápiás eljárás mennyit tud a problémákon javítani…gyakorlatilag azonnal.

Csaba, ezúton is köszönjük az interjút és hogy elfogadtad a meghívásunkat! Szeretettel visszvárunk a szállodánkba! A témában vendégünk volt Kövesi Gábor sportrehabilitációs tréner és volt Spartan nagykövet is, ismerjék meg tapasztalatait mind a gyógykezelések, mind a helyi sport adottságok szempontjából.

További híreink

A közelmúltban megnyitott Egészségközpont újabb magánegészségügyi szolgáltatással bővült

A hévízi Hotel Európa Fit****superior magánegészségügyi szolgáltatásai újabb kezeléssel várja a...

Tovább a hírhez
"Legjobb gyógyszálloda" díjat nyert szállodánk!
A Hotel Európa Fit****superior a "LEGJOBB GYÓGYSZÁLLODA" díj nyertese a Nők Lapja Travel Awards...
Tovább a hírhez
Egészségnap az Egészségközpont szervezésében

Október 7-én nyílt napot szervezett az Európafit tavasszal megnyílt magánegészségügyi Központja....

Tovább a hírhez

Kövessen minket!