Árak ellenőrzése
HU
Sunday Brunch Sárközi Ákossal 35 230 Ft-tól /fő/éj
Szezonális akció 22 015 Ft-tól /fő/éj
Napsugár, szabadság, NYÁR! 25 330 Ft-tól /fő/éj
Sportolj okosan - fájdalom nélkül 26 515 Ft-tól /fő/éj
Egészségmegőrző napok 23 425 Ft-tól /fő/éj
Nőgyógyászati kezelések
Bőrgyógyászati kezelések
Horkolás elleni kezelés
Csakraharmonizáló kezelés
Szobafoglalás: +3683501149
Főoldal / Hírek / Akadályfutás - mi lesz Veled sérülés?

Akadályfutás - mi lesz Veled sérülés?

2021. 04. 24.


 „Az egész emberi test és annak terhelés alá tétele sokkal mélyebb és összetettebb, mint azt az emberek általában gondolják.” – Kövesi Gábor, személyi edző, sportrehabilitációs tréner, volt Spartan nagykövet

Előző cikkünkben már említettük, hogy minél több az aktív, sportos életmódot folytatókat szeretnénk megszólítani, felhívva a figyelmet az aktív amatőr sport rizikóira, a hévízi kezelések hatékonyságára, az Európafit gyógy- egészségmegőrző szolgáltatásaira.

Célunk érdekében, ma népszerű sportágak meghatározó szereplőit/versenyzőit szólítottuk meg, így esett a választásunk Kövesi Gáborra, személyi edzőre, sportrehabilitációs trénerre és volt Spartan nagykövetre.

Terep-akadályfutás, OCR

A Spartan, azaz a terep-akadályfutás, több sportág elemeit vegyíti és hoz létre egy új mozgásformát, illetve résztvevőit az egészséges életmód felé tereli.

„(…) a Spartan Race jó buli, ugyanakkor mégsem szabad félvállról venni, ide felkészülten kell jönni! Szerencsére a versenyzői közösség támogatja, és információval látja el a tapasztalatlan próbálkozókat is, így az új versenyzők legnagyobb része megfelelő módon tud felkészülni első megmérettetésére. Versenyeinken - sajnos - előfordulnak sérülések, elsősorban bokaficam és rándulások, emellett sok vizes akadály esetén volt már kihűlés, illetve lábgörcs. A kisebb-nagyobb felületi sebesüléseket szinte senki nem kerülheti el, kilépni a komfortzónából azzal jár, hogy vállalunk némi kockázatot is.”

Forrás: Mozgásvilág 

Ez a sport tehát nem csak a versenyzésről, a versenyszellemről szól, hanem a megfelelő fizikai állapot felépítéséről, és megtartásáról is, melynek alapvető pillérjei a prevenció és a rehabilitáció.

Bíztunk benne, hogy Gábor személyedzői, versenyzői tapasztalatai garanciát jelenthetnek arra, hogy „értő módon” vesz részt kezeléseinken, és mint páciens és mint rehabilitációs tréner meg is tud győződni azok hatékonyságáról.

Kövesi Gábor – személyi edző, rehabilitációs tréner, a sport megszállottja

Gábor életében a sport mindig döntő szerepet játszott, de csak 2016-ban döntött úgy, hogy a sportolói karrierjét magasabb szintre emelje.
Több, mint 100 Spartan versenyt tudhat a háta mögött, de a hétköznapibb testmozgás, mint például a futás, sem áll tőle messze,

2019-ben futotta le első ultra távú terepfutás (54 km) versenyét, majd ezt követően kétszer is teljesítette a Spartan Ultra Trifecta hétvége kihívását, melyet a legutóbbi, közép-európai helyszínen csupán 62 résztvevőnek sikerült.

Saját képességeinek fejlesztése érdekében személyi edző képesítést szerzett. Ekkor vált számára világossá:

 „Az emberek nem megfelelően edzenek egész életükben (…) az egész emberi test és annak terhelés alá tétele sokkal mélyebb és összetettebb, mint azt az emberek általában gondolják.”

Pályafutása következő lépéseként a sportrehabilitációs tréner képzést választotta, melyet a mai napig profi módon gyakorol személyi edzői feladatai mellett.

Az intenzív versenyzés és az embert próbáló kihívások keresése közben, olykor Gábor sem fektetett kellő figyelmet a sérülések megelőzésére, rehabilitációjára, így az Európafit felkeresésére is örömmel mondott igent!

Első lépések…

A kellemes időtöltés mellett komoly feladatot adtunk Gábor számára: mind a szolgáltatásainkat, mind a várost és környékét, sportolói, szakmai szemmel kellett górcső alá vennie.

A program első, és talán egyik legfontosabb állomására Dr. Moll Veronika reumatológus-fizioterápiás szakorvosának rendelőjében került sor.

Gábor teljes állapotfelmérésen vett részt, melynek során a főorvosasszony megállapította, hogy szépen, arányosan felépített izomzata van, azonban az edzések és a versenyek során gyűjtött sérüléseiből következtethető jobb térdének, combizomzatának gyengesége, görcsössége, mely következtében jobb csípőjénél mozgás beszűkülés keletkezett.
A görcsös, gyenge területek erősítése és a fájdalom enyhítése érdekében, doktornőnk személyes kezelési programot állított fel Gábor részére. A diagnózist Gábor is meglepődve fogadta, mert bár érezte, hogy a térdére jobban kell figyelnie, de a csípőnél még nem érezte, hogy tennivaló lenne.

…a gyógyulás útján

A csípőtáji izomzat kilazítása érdekében FDM Fascia distorziós modell testkezelésben részesült Gábor. E kezelés célja, hogy a régóta vagy hirtelen kialakult ízületi- és izom fájdalomra (váll, nyak, csípő, térd) megoldást találjon. A terapeuta és a páciens együttműködésén alapulva, különböző eszközök és manuális fogások használatával történő kezelés.

A térd ízületi fájdalmaira iszappakolást javasolt a főorvosasszony. A kezelések során, a hévízi gyógyiszapot használjuk, amely gazdag ásványi anyag tartalma jó melegtároló képessége miatt kitűnően alkalmazható mozgásszervi megbetegedésekhez. Az iszappakolás a Hévízi Tradicionális Kúra egyik legfontosabb alkotóeleme. 

A lokális görcsök feloldásában az elektroterápia és a gyógymasszázs segített Gábornak.
A gyógykezelések során az elektroterápia több fajtáját is alkalmazzuk.

Ezek közé tartozik a Repuls kezelés is, melynek fájdalomcsillapító és véráramlást fokozó, izomerősítő vagy izomlazító hatásai vannak.

A masszázs a legősibb terápiák közé tartozik. A gyógymasszázs helyileg és reflexes távolhatás révén is javítja a vérkeringést, csillapítja a fájdalmat.

Sportolónknak levezetésképpen lehetősége volt kipróbálni a Kúra alapelemei közül a gyógyvizet, mely tökéletes kiegészítője  a fent említett kezeléseinknek.
A gyógyvíz jótékony hatásai közé tartozik többek között a rehabilitáció, az izom-ízületi fájdalmak enyhítése és a stressz oldása.

Kíváncsi, hogy élte meg Gábor a kezeléseket?

Tovább olvasok

A terepakadályfutás mellett a futás és kerékpározás iránt érdeklődő amatőr sportolókra is fókuszáltunk, így vendégünk volt Kuttor Csaba többszörös triatlonos olimpikon is. Ismerje meg az ő történetét is!
További híreink

Vadonatúj apartszobák „okos” funkcióval a hévízi Hotel Európa Fit****-ben

A "Minőségi megújulás és szolgáltatásfejlesztés a Hotel Európa Fit****-ben" című Kisfaludy...

Tovább a hírhez
Házi kedvenccel érkezők szállodai etikettje

Szállodánk fogad házi kedvencet, foglaltság függvényében. Ám jelenlétük a hotel teljes területén...

Tovább a hírhez
„Az állóképességi sportok orvosi lova vagyok” | Kuttor Csaba
Egyre népszerűbb kerékpározás és a futás a középkorúak között, ami egyrészt örömteli, mert az...
Tovább a hírhez

Kövessen minket!