Árak ellenőrzése
HU
Sunday Brunch Sárközi Ákossal 35 230 Ft-tól /fő/éj
Szezonális akció 22 015 Ft-tól /fő/éj
Napsugár, szabadság, NYÁR! 25 330 Ft-tól /fő/éj
Sportolj okosan - fájdalom nélkül 26 515 Ft-tól /fő/éj
Egészségmegőrző napok 23 425 Ft-tól /fő/éj
Nőgyógyászati kezelések
Bőrgyógyászati kezelések
Horkolás elleni kezelés
Csakraharmonizáló kezelés
Szobafoglalás: +3683501149
Főoldal / Hírek / Menopauza - szexiség és titkok

Menopauza - szexiség és titkok

Figyelem! Az alábbi hír több, mint 1 éve frissült utoljára, ezért lehet, hogy a tartalomban szereplő információk (képek, árak stb.) már nem aktuálisak. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

2019. 05. 16.


Csak idő kérdése, és a változó kor minden nőt(?) érinteni fog… A nagy sikerű Menopauza musical-ről, az életszerűségről, és az egyéni élményekről beszélgettünk Náray Erikával, és Szulák Andreával.

A művésznőkkel Könnyid László vezérigazgató beszélgetett, a szöveget írta, HGYK.

KL - Első és triviális kérdés, hogy milyen érzés mindkettőtöknek egy olyan darabban játszani, amire hónapokra előre nincsen jegy?

(együtt) JÓÓÓÓÓ :)

NE - 2003-ban, amikor bemutattuk a Rómeó és Júliát az Operettszínházban, még sokat használtuk a hangpostánkat, mivel kikapcsoltuk a telefont munka előtt. Amikor visszakapcsoltam, általában ez fogadott: „Önnek 23 új üzenete van”. Pontosan tudtam, hogy ebből legalább 20 az lesz, hogy „Szia, ne haragudj, csak azt szeretném kérdezni, hogy tudnál jegyet szerezni...” Most ugyanezt érzem, pillanatokon belül jegyüzérek leszünk.

SZA - Meg sem kísérlek jegyet szerezni, egyelőre kiéheztetek mindenkit...

Minden nő egyszer érintett lesz...

KL - Nézzük ezt a témát, ami tudjuk, hogy van, tudjuk, hogy minden nő egyszer majd érintett lesz. A téma maga az itthon még tabu? A hölgyek beszélgetnek erről egymással?

SZA - Szerintem igen. A tüneteit, - amik eléggé nyilvánvalóak - nem lehet eltüntetni vagy nem tudomást venni róla... Ezzel együtt létezünk, és ha kellő humorral vagy iróniával rendelkezünk, akkor tudunk ezen őszintén és nyíltan jókat röhögni. Mert szerintem drámázni fölösleges.

KL - A próbák alatt is volt, hogy röhögtetek?

(egyszerre) - Volt olyan is...

KL - Milyen volt a próbák folyamata?

(együtt) – Fárasztó!!!

KL - Összekovácsolódott egy jó női csapat?

- nevetés -

NE - Keddre igen, szerdára szétestünk, csütörtökre agyonvertük egymást...

SZA - Neeeem, ne mondj ilyet, várakozáson felül jól összekovácsolódtunk. A munkabeli feszültségek, amik ilyenkor óhatatlanul adódnak, azok nem a négy játszó színész között voltak, sokkal inkább technikai dolgok. Judittal (Hernádi Judit/a szerk.) évek óta együtt játszom, nem volt, nincs és nem is lesz semmiféle konfliktusunk. Erikával kolléganők vagyunk évek óta, kisebb-nagyobb megszakításokkal, ugyanez a szituáció. Enikő (Tóth Enikő/a szerk.) nekem új terep volt például, főiskolás kora óta ismerem, és nagyon örültem, hogy ő a negyedik kerék ezen a szekéren. Időnként a kormányrúdnál voltak olyan útkeresések, amik feszültséget tudtak gerjeszteni.

NE - Szerintem az lenne a furcsa, ha azt mondanánk, minden simán és flottul ment. Az nem probléma, ha egy munkafolyamatban van konfliktus, a megoldás felé vezető út az érdekes, hogy a végén azt tudjuk-e mondani mind a 6-an, a rendezővel és koreográfussal együtt, hogy TE megküzdöttél a Te elképzeléseidért, én is hozzátettem az enyémet, és a vége valami olyan lett, amivel mind a 6-an azonosulni tudunk. Szerintem tulajdonképpen az a lényeg, az előadásban nem maradt egyetlen olyan pillanat sem, amivel bármelyikünk ne lenne rendben.

Egység - szeretet

KL - Tehát ha valaki megnézi most a darabot, akkor azt látja, hogy a 4 nő között van egy egység...

SZA - Sőt továbbmegyek, egy nagyon fontos szót mondjunk ki, Szeretet! Ami fontos szerintem... Abban hiszek, hogy a sikernek az egyik alapfeltétele, hogy azok az emberek, akik megküzdenek a próbák során saját magukkal, a szereppel, a rendezővel, néha akár egymással, ők ezt a dolgot képesek-e magukban a szeretet energiájával működtetni. Ez most nem „térítés”, hanem egész egyszerűen azt érzem, hogy amikor bemegyek akár a próbára, akár játszani, hogy mindenki felől árad valamilyenfajta pozitív energia. Ezek az energiák tudták a kisebb-nagyobb konfliktusokat is elsimítani és egy jó minőségű munkává nemesíteni. Mindannyiunknak meg van a szakmai tapasztalata, tudása, előélete ahhoz, hogy egy ilyen feladatot megoldjon. De 6 nőről beszélgetünk, lehetett volna hajtűdobálás meg tolltépés. A hétköznapi ember gondolhatja, hogy úristen ezek biztos gyűlölik egymást, de nem! Nekem ez egy rettenetesen fontos tapasztalás volt, hogy az általam nagyra becsült művésznők milyen mély alázattal tudtak a bizonyos feladatok megoldásához találni kommunikációs és egyéb eszközöket.

KL - A szövegkönyvben volt olyan, amitől hátast dobtatok, hogy „na ezt én biztos, hogy nem csinálom meg?” Volt bent ciki dolog?

NE – Tudod, a színház mindig mindent felülír, ha annak értelme van. Ha az nem egy öncélú mutogatás, csak azért mert akkor eladom az anyámat egy poénért, hanem annak van egy nagyon komoly tartalma, akkor tulajdonképpen a legobszcénebb mozdulat és szöveg is helyére kerül és sokkal kevésbé provokatív és közönséges, mint adott esetben egy olyan mondat, amit most itt az asztalnál simán el tudnék mondani anélkül, hogy belepirulnál. Szerintem ez mindig helyzetfüggő, és történetesen, ha most visszafelé gondolkozom, hogy miket csinálok meg az előadásban, és ez le lett volna írva a szövegkörnyezetbe, hogy "Erika, neked itt majd ezt meg azt kell csinálni a nem tudom mivel” - akkor az a biztos, hogy az a „nem” kategória. De miután ez egy munkafolyamat volt, amiben eljutottunk bizonyos szituációkig, így teljesen természetesen adta magát…

KL - Azt ki lehet jelenteni, hogy a Játékszín egyik legkeresettebb darabja?

NE - Igen, az igazgató és a kollégák is azt mondják, hogy most ez a legkurrensebb a piacon.

SZA – Sok kolléga küldött másnap sms-eket, hogy nagyon jó: Zsurzs Katika, Gálvölgyi János, Ragályi Elemér...

Nemcsak a nők élik meg

KL - Ez a darab nőknek szól?

(együtt) - NEM!

SZA – Ez a téma jóval több! Nyilván a menopauza összes tünetcsoportját érinti, de azért azt fontos itt is elmondani, hogy nemcsak a nők élik meg a változó kort, és a változó korral együtt járó fizikai-lelki és mentális tüneteket, mert akármennyire is tabu, ugyanúgy létezik férfi klimax is...

NE - És az sem baj, ha eljön a férj, és látja, hogy felesége miért ilyen.

SZA - …Nemcsak az ő felesége elmebeteg...

KL - A gyerekek, Kamilla és Rozina érdeklődik a témáról? Voltak anya-lánya beszélgetések?

SZA - Hogyne! A humor nálunk főszereplő, és nyíltság jellemzi a kapcsolatunkat. Amikor Rozina megkérdezi, hogy „Anya ez mi?” - elmagyaráztam neki, hogy kicsim, Te most egy nagy dolog előtt állsz még... Édesanyád meg egy nagy dolog után áll már... És ennek megvannak a maga velejárói... Ezen nagyon sokat beszélgettünk, röhögtünk, és mondtam, hogy – „Na látod Kicsim, amikor anya ilyen, az azért van, mert...”

KL - Mostanában a média folyamatosan nagy korkülönbségű párokat tol elénk. Menopauza érintettségű hölgyek 20-30 évvel fiatalabb férfiakkal vannak együtt. Erről van-e bármilyen vélemény, tapasztalat?

SZA - Tegnap este olvastam, hogy ezeket a hölgyeket „pumának” hívják. A darabban is van egy pici kis utalás erre is az egyik szereplő esetében. Amiről beszélsz, egy létező dolog, elég régóta. Nem mi találtuk ki, csak abban a mérhetetlen információáramlásban, amiben élünk, most több szó esik, mint mondjuk a Honti Hanna idejében, ahol hosszasan tudnám sorolni, hogy kinek milyen nagy korkülönbséggel voltak fiatal, és még annál is fiatalabb barátai...

KL - Igaz az, hogy a menopauza időszaka egy olyan időszak, amikor a nők egy aktívabb szakaszból egy passzív szakaszba lépnek át, és egy tevékenyebb időből egy hátradőlős időszakba lépnek?

SZA - Nem kell behúzott hassal élni? :)

NE - A szexualitást veheti el egy picit, ha erre nem figyelünk. Addig, ha minden napodban benne volt a nőiség aktív élménye… amikor igényed van rá, hogy megéld, hogy te NŐ vagy… Itt jöhet egyfajta passzivitás, és lehet, hogy kell ezen egy picit dolgozni, hogy ne hagyd, hogy elvesszen Benned.

KL - A világ azt mondja, hogy mindig szexi legyél, nézz ki úgy, mint egy 20 éves...

SZA - Tudod ez egy döntés kérdése. Sokfélék vagyunk mi nők. Van olyan nő, aki hátradől, kiengedi a hasát, és azt mondja, gyerekek, én ezt a dolgot elengedtem. Van olyan, aki azonnal elrohan az első plasztikai sebészhez a sarkon, és fölvarratja, leszívatja, betetováltatja, stb. Nem vonhatunk le ebből általános következtetést. De ugyanígy ha végignézed az egész női életperiódust, ami most nyomon követhető, másfajta értékrendet közvetít, mint amiben én felnőttem, de mondhatom Erikát is, mert hasonló korosztály vagyunk. Számunkra egészen más fontos nőként, mint amit esetleg a világ a jelenkori kötelező trendek nyomán közvetít.
A szexújságok megjelenéséig a nők egy becsomagolt képben léteztek. Én azt gondolom, hogy ez a férfiak számára sokkal izgalmasabb, és ösztönszintig ható dolgokat üzen. Onnantól kezdve, hogy kicsomagoltuk magunkat, fel is szabadultunk, de ezzel a fene nagy szabadsággal nehéz jól gazdálkodni. Innentől kezdve az érték is lejjebb megy. Nem tudom ennél szebben megfogalmazni. A Honti Hanna idejében akár még egy 70 éves nő is tudott úgy díva lenni, hogy csorgott a férfiak nyála utána. Ma már sokszor egy 30 éves nő után sem csorog bizonyos férfiak nyála, mert annyira nyilvánvaló dolgok vannak körülöttünk nők körül. Én még mindig egy kicsit a titokra esküszöm. Az LGT-nek van a Primadonna című száma, amiben kicsomagolja és nincs alatta semmi… Mi van akkor, ha kicsomagolod és van alatta valami. Ezek érdekes kérdések.

Villámok

KL - Kávé vagy tea?

SZA - Kávé

NE - Tea

KL - Hegy vagy tengerpart?

SZA - Tengerpart

NE - Hegy

KL - Thriller vagy vígjáték?

SZA - Vígjáték

NE - Vígjáték

KL - El kéne menned egy lakatlan szigetre, mit viszel magaddal?

SZA - Gyerekemet

NE - ... Az enyém már nem jön velem (hangos nevetés) vinném a gyerekemet és egy könyvet...

KL - Mit jelent számodra a család?

NE - Mindent

SZA – (sóhaj) Hiányzik...

KL - Mire vagy a legbüszkébb a munkádban, karrieredben?

SZA - Ahogy van, az egészre.

NE - Magamra, hogy megcsináltam.

KL - Olvastatok-e mesét a gyerekeknek?

SZA - Mindig.

NE - Igen.

KL - Mindig? Este színpad, sok elfoglaltság, távol levés...

SZA - Az első években, amikor még kicsi volt, addig nem voltam sokat távol tőle, az már később volt.

NE - Én sem, két évig sehol...

KL - Mi volt az utolsó könyv, amit olvastatok?

SZA - Színház az egész világ, remek könyv Molnár Ferenc életéről Sárközi Mátyás tollából.

NE - Szerb Antal: Utas és holdvilág – kb. 8-adszor... és egy Pelé életrajz, de tudod, én fociban otthon vagyok.

KL - Mi a legjobb tanács, amit valaha valakitől kaptatok?

NE - Vicceset fogok mondani, anyukám soha nem tanácsolt semmit, és ez volt a legjobb tanács. Egyszerűen, ahogy élt, ahogy hagyott.

SZA - A mesterség tanárnőm annyit mondott, amikor hazajöttem külföldről, hogy "Legyél kész!" - és akkor nagyon sokáig nem értettem, hogy akkor most mire legyek kész... Aztán meg is kérdeztem tőle. Azt mondta, arra, hogy ha bármikor bármilyen feladatot ró rám az élet, a sors, a pályafutás, akkor ne mondhassam azt, hogy "De kérem, hát én ezt nem tudom". Ez beégett. Legyél felkészült, legyél hozzá alkalmas, legyél bátor, legyél karakán, merész vagy vakmerő, vállald fel, csináld... aztán ha nem sikerül, akkor legyél kész..

KL - Ki az a világsztár, akire felnéztek, vagy rajongtok érte?

SZA – Van, akinek a művészetét imádom, amit letett az asztalra; van, akinek a személyiségét. De a privát életüket egyiküknek sem tudnám a saját magaménak elképzelni. Nagyon nagy ára van annak, hogy valaki akkora világsztár legyen, hogy ikonná válhasson. Például Lady Gagát nagyon szeretem.

NE - Alig van már olyan aki él azok közül, aki miatt repülőre szállnék, hogy meghallgassam. Az első igazán nagy zenei élményem, akiket a mai napig szívesen hallgatok, az Abba volt. Gimnazistaként szerettem bele a jazz és soul műfajába, Ella Fitzgerald, Miles Davis, a Weather Report azonnal elbűvölt, ahogyan Aretha Franklin, Whitney Houston és később Amy Winehouse is. Stevie Wonder, Sting, Sade még aktív, mindegyiküket hallottam élőben, remélem még fogom is. A mostaniakat is nézegetem, Bruno Mars nagy kedvenc..

KL - Ha Nektek kellene mondani egy életbölcselet mi lenne az?

NE - Nincs annyi időd, mint gondolod..

SZA - Nekem nagyon sokat segített az a mondat, hogy "Ha nem lehet úgy, ahogy akarom, akkor úgy akarom, ahogy lehet..." És remélem, ha a gyerekem ezt át tudja emelni, akkor neki is segíteni fog. Legyen rugalmas, talpraesett, életre való, energikus... Az jó lenne... neki...

KL - A főzés iskolájából mi tetszett Nektek tavaly a legjobban?

SZA - A Sendula Peti - hangos nevetés (szállodánk séfje/a szerk.)

NE - Ezt mindkettőnk nevében mondhatjuk

KL – Akkor beírhatom a randit az idei szezonra is?

(együtt) – Mi ott leszünk!!!

Minden jog fenntartva. A cikk a Hotel Európa fit**** tulajdona, másodközlésre csak a cikk részlete engedélyezett, forrás megjelölésével és direkt linkkel az eredeti tartalomra.

További híreink

Vadonatúj apartszobák „okos” funkcióval a hévízi Hotel Európa Fit****-ben

A "Minőségi megújulás és szolgáltatásfejlesztés a Hotel Európa Fit****-ben" című Kisfaludy...

Tovább a hírhez
Házi kedvenccel érkezők szállodai etikettje

Szállodánk fogad házi kedvencet, foglaltság függvényében. Ám jelenlétük a hotel teljes területén...

Tovább a hírhez
„Az állóképességi sportok orvosi lova vagyok” | Kuttor Csaba
Egyre népszerűbb kerékpározás és a futás a középkorúak között, ami egyrészt örömteli, mert az...
Tovább a hírhez

Kövessen minket!