Árak ellenőrzése
Szezonális akció 29 700 Ft-tól /fő/éj
Light all-inclusive hétvégék 38 925 Ft-tól /fő/éj
Húsvét az Európafitben 41 850 Ft-tól /fő/éj
Nőgyógyászati kezelések
Bőrgyógyászati kezelések
Csakraharmonizáló kezelés
Szobafoglalás: +3683501149
Főoldal / Hírek / Szerelem első látásra - Európafit és Könnyid László

Szerelem első látásra - Európafit és Könnyid László

Figyelem! Az alábbi hír több, mint 1 éve frissült utoljára, ezért lehet, hogy a tartalomban szereplő információk (képek, árak stb.) már nem aktuálisak. Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

2019. 08. 16.


Könnyid László pályafutását az Európafitben 2001-ben kezdte, és az utóbbi 15 évben vezérigazgatóként vezette a 234 szobás négycsillagos szállodát. 

Tegnapi utolsó napján (2019. 08. 15.) sikerült egy személyes hangvételű beszélgetésre időt szánni. László, munkásságát a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusstratégiai vezérigazgató-helyetteseként folytatja.

Az interjút készített és írta: Harmati-Győrffy Krisztina (E-commerce manager - Hotel Európa Fit****superior).

HGYK - Tekerjük vissza az idő kerekét… (bevallhatjuk, hogy nagyon régről, nagyon jól ismerjük egymást? (bólint) Amikor jelentkeztél a szállodába, 2001-ben, jó páran a mai csapatból már itt dolgoztunk. Emlékszem, eljutott az önéletrajzodból néhány infó hozzánk, például, szakmai tapasztalat: Salt Lake City, London, Németország… Akkor 24 éves voltál… Azt gondoltuk, vagy egy csodagyerek jön, vagy egy kókler… Az előbbi bizonyosodott be… Hogy emlékszel vissza erre az időszakra?

KL - Hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek, és hiszek a sorsszerűségben. A sors viszont mindig azoknak ad lehetőséget, akik megdolgoznak érte. Amikor besétáltam ebbe a gyönyörű épületbe, amire én mindig úgy tekintettem, hogy a legszebb szálloda Hévízen, azt éreztem, hogy Úristen, ha valaki itt dolgozik, az hatalmas megtiszteltetés. A magánélet sodort tartósan Hévízre abban az időben, és azt gondoltam (Amerikából hazatelepülve), hogy valahol dolgoznék. Eljöttem a szállodába, nem mondtam semmit, hogy ki vagyok, mit szeretnék, egyszerűen csak bejöttem, mint egy turista. Kedves személyzet fogadott, és egy recepciós kolléga megmutatta a házat. Az egésznek volt egy sajátos varázsa, bája… Talán nem giccs azt mondani, hogy „szerelem volt első látásra”, ez ott egy valós tartalom volt.
HGYK - Van egy olyan titkos infóm, hogy már az iskolapadban is azt mondtad, hogy szállodaigazgató leszel. Barátságunk kezdetén pedig emlékszem nagy álmod volt, hogy nagykövet legyél. Az elsőt megvalósítottad...
KL - A másodikból pedig egyszer még lehet valami. Részben azért ez is megvalósult, mert a hévízi feladataim egyik fázisaként Hévíz város tiszteletbeli nagykövete lettem, és német nyelvterületen jártam a világot, arról tartva előadásokat, hogy milyen jó Hévízre jönni. Úgyhogy, a nagykövetség is félig pipa. (nevet)…

1977

HGYK - Mindenképpen egy vágy vezérelt ember vagy… Azon kevesek közé tartozol, aki mer nagyot álmodni. Honnan jön ez? Menjünk vissza Tapolcára 1977-be, amikor megszületett a kis Lacika.
KL - Ő sose elégedett meg azzal, ami van, mindig volt egy belső hajtóereje. Stabil családi bázis és háttér, és édesanyám óvó-féltő, de kicsit lökdöső, „álljál meg a saját lábadon fiam” támogatása segített hozzá, hogy még középiskolásként, 16 évesen páran el mertünk menni Németországba szakmai gyakorlatra. Ekkor még ugye sem EU, sem külföldi munkavállalás, sem semmi nem volt. Ráadásul németül is csak keveset tudtunk. De édesanyám volt az, aki azt mondta, hogy menjél fiam, mert különben sosem fogod megtanulni, sosem lesz belőled jó vezető, és nem fogsz tudni érvényesülni, ha nem beszélsz nyelveket. Mindez a 90-es években, amikor még nem volt ennek hagyománya. Nagyon sokat köszönhetek neki. A vágy vezérelt mivoltomat édesanyám talpraesettségének köszönhetem.

HGYK - Ez az ’abban az időben, amikor még senki…’ minden sikeredet áthatja. Te voltál a legfiatalabb igazgató, a legfiatalabb "szállszöv" (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége - a szerk.) alelnök majd elnök, turizmusért felelős alpolgármester, majd a város nagykövete ugyanitt… What’s next?
KL - Nehéz a válasz, mert mindig alázatosan és szerényen közelítem meg a feladataimat. Természetesen minden ember életében van még motiváló tényező. Hálás vagyok a sorsnak, a körülményeknek, hogy viszonylag fiatalon kipipáltam azt a listát, amit mások 60-65 éves korban érnek el, és bár ez nálam korábban jött, ilyenkor tudni kell újjászületni. Az életemben most egy új fejezet következik. Nyugodt szívvel lezárok egy periódust, és elengedem a gyermekem kezét. Úgy vagyok vele, hogy felnőtt a gyerek, most már 15 éves, ami mai időszámítás szerint 18-nak számít, mert hamarabb jön a kamaszkor. (nevet) Tovább kell tudni lépni, és most az államigazgatás, a haza szolgálata, országos szintű turizmus fejlesztés terén lehet és kell azt a tudást kamatoztatni, amely az imént felsorolt pozíciók nyomán szerzett tapasztalatokból megszületett.

Európafit - 15 év

HGYK - Azt mondod felnőtt a gyerek, (természetesen az Európafitről van szó), mi fog a legjobban hiányozni?
KL - A kollégák, a csapatszellem, az a belső szeretetmag, ami átjárja a ház szellemiségét. Innen mindig nehéz elmenni. Ha beszéltem olyan kollégával, aki huzamosan itt dolgozott, majd elsodorta az élet, azt mondta, Igazgató Úr, azt remélem, tudják, milyen jó hely az Európa, ahol nemcsak a vendégekre, hanem a kollégákra is odafigyelnek belülről. A szállodát összetartja egy belső kohézió, és nehéz innen elszakadni. Hamar megérzi az ember ennek a szeretetnek a hiányát.
HGYK - Mire vagy a legbüszkébb az itt töltött idő alatt?
KL - Rengeteg dolgot tudnék megnevezni… A karrierem és a szakmám csúcsa az Év szállodája díj. E díj nem az igazgatót illeti, az eredményben 200 ember munkája van. Nem egy pillanatfelvétel, hanem hosszú idő csapatmunkája. Amikor elnyertük a díjat 2014-ben, az egy hosszabb folyamat megkoronázása volt. 2008-ban kezdtük el felújítani a házat, nemcsak fizikai, hanem humán tekintetben is. Elkezdtük tréningelni a kollégákat, kompetenciával, konfliktuskezeléssel foglalkoztunk, azon dolgoztunk, hogy a részlegek összeérjenek, kooperáljanak. Ez előtte idegen szó volt a magyar szállodaszakmában, főleg egy olyan házban, ahol nincs franchise, nincs brand. 2008-2009-től indult, majd 2010-2012-ben történt még egy nagyobb felújítás, és 2014-re összeért az egész. Ezért nálam az Év szállodája a csúcs, főleg, hogy a szakma elismerése volt, a szigorú szakmai zsűri azt mondta, hogy 2014-ben az ország legjobb négycsillagos szállodája a Hotel Európa fit****.
HGYK - A hagyományos távolságtartó, magázódó, központosított szállodavezetéssel ellentétben az Európában egy igazi műhelymunka tudott megvalósulni, amit a menedzsment máig nagyon szeret. Hogy értékeled a munkakapcsolatoknak ezt a minőségét?
KL - Sosem éreztettem, hogy én vagyok az 1. számú vezető. A vezetésem sokkal inkább a csapatkohéziót jelentette, és a folyamatos csapatmotiválást. Azt vallom, hogy a vezető az első az egyenlők között. Ez a gondolatvilág egy nyugodt bázist adott, kiegyensúlyozott munkakörnyezetet teremtett, ahol a vezetőknek meg volt a lehetőségük a kiteljesedésre. A részlegvezetők által lesugároztuk ezt a morált a beosztott munkavállalókig, így tényleg az együtt küzdünk, együtt nevetünk, együtt megyünk előre elv érvényesült a szigorú, formális hierarchiával ellentétben. A kollégáknak mindig elmondtam felvételkor, (bár sosem vették komolyan), mit jelent a nyitott ajtók elve. Az igazgatóhoz a legkisebb kérdéssel is be lehet kopogtatni. Szakmai vagy akár magánéleti problémával. Lehet tanácsot-segítséget kérni, megosztottuk egymással a hétköznapi küzdelmeket is, nem csak formális munkahelyi közösség voltunk.
HGYK - Hol látod magadat 10 év múlva?
KL - (csend… hosszú csend…) A szakmában… Bármit is jelentsen ez (nevet).
HGYK - Mi motivál?
KL - (csend..) Egy dolog jutott eszembe: az alkotási vágy. De még mi?! Megvan! A sikerek iránti folyamatos éhség, a driving force… és persze az erő, ami belülről fakad.
HGYK - Kezdünk a villámkérdésekig eljutni, amit minden szállodában készült interjú alkalmával felteszünk. Köztudott, hogy szeretsz utazni. Az irodád falát egy időben egy hatalmas világtérkép díszítette, tele pöttyökkel, amik jelezték, hogy merre utaztál… Mi pedig nem kis irigységgel néztük, hogy na, hol járt a főnök már megint… Maradt még bakancslistás szeglete a Földnek?
KL - Új-Zéland… Abszolút távlati elképzelés… A pihenő életciklusom úti célja Új-Zéland, az ország bebarangolása mobiltelefon és e-mailek, weblapok nélkül. Vissza a természethez. Nincs kapuzárási pánikom, elhiheted, de ez még vár rám. Ahogy a lakóautó is… 2 hónapon keresztül szeretnék egyszer kempingezni az USA-ban.

Búcsúzóul még pár villámkérdés…

HGYK - Kávé vagy tea?
KL - Kávé.
HGYK - Hegyek vagy tengerpart?
KL - Tengerpart.
HGYK - Thriller vagy vígjáték?
KL - Vígjáték.
HGYK - Ha el kéne menned egy lakatlan szigetre, mit vinnél magaddal?
KL - (csend…) Semmit... Lehet, hogy gáz, de mivel semmit sem tudok hasznosítani egy lakatlan szigeten, nincs értelme bármit is vinni.
HGYK - Mit jelent számodra a család egy szóban?
KL - Mindennek az alapja.
HGYK - Van egy olyan kérdésünk, hogy szoktál-e mesét olvasni a gyermekednek, Neked nincsen (még) gyermeked...
KL - 15 éven át 200 gyermekem volt, amire büszke vagyok.
HGYK - Milyen könyvet olvastál utoljára?
KL - Dawn Brown: Angyalok és démonok.
HGYK - Na neee... Mikor volt ez?
KL - Legalább 5 éve. (nevetés)
HGYK - Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?
KL - Az őszinte szó kimondása mindig előbbre visz.
HGYK - Van világsztárod, akit kedvelsz?
KL - nincs… Ha kimondom Meryl Streepet, az túl csajos lenne…
HGYK - Darth Wader is világsztár, nem?
KL - óó tényleg, inkább Yoda mester…
HGYK - Ha neked kéne mondanod egy életbölcseletet vagy filozófiát, mi lenne az?
KL - Mástól van: Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!
HGYK - A mai az utolsó napod vezérigazgatóként. Mit mondasz az utolsó szó jogán?
KL - Abszolút vegyes érzésekkel, de mérhetetlen büszkeséggel, boldogsággal engedem el a felnőtt gyermekem kezét, és átengedem a szállodavezetést az utódomnak. 15 sikeres év után új kihívások elé nézek. Sok sikert kívánok a kollégáknak és köszönetem nekik, valamint a törzsvendégeknek szól. Hiányozni fog a vendégek mosolya, az összekacsintások a vasárnapi reggelinél, vagy a késő esti beszélgetések a bárban. A gyerekrajzok, amiket kapok egy-egy nyaralás után, a főzés a sztárvendégekkel, és a tulajdonosok állandó biztatása… Hiányozni fognak a karácsonyi ünnepségek, a Szent esti beszédek. Azok a meghitt pillanatok, amikor a világ minden részéről érkező Vendégeknek beszélek a szeretetről, elmúlásról, a jövőről és az elmúlt év értékeiről. Hiányozni fog az ünnepi hangulat, amikor felöltöztetsz egy házat. És persze visszajövök és benézek néha, mert az emberi kapcsolatok megmaradnak!

Minden jog fenntartva. A cikk a Hotel Európa Fit****superior tulajdona, másodközlésre csak a cikk részlete engedélyezett, forrás megjelölésével és direkt linkkel az eredeti tartalomra.

További híreink

Különdíjban részesültünk Az év szállodája 2022 megmérettetésen

A Magyar Éttermek és Szállodák Szövetsége (MSZÉSZ) 2022-es Év Szállodája pályázatán a...

Tovább a hírhez
Napelemes rendszer telepítése a hévízi Európafitben

A HÉVINVEST SPA-GOLF Idegenforgalmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság sikeresen...

Tovább a hírhez
Ismét a dobogón

Idén jubilált a Szallas.hu évzáró gálája. A 10. évforduló alkalmából újabb kategóriában...

Tovább a hírhez

Kövessen minket!